“He heard himself crying out: Never, never! Or was it: Verily I come, I come to you? He could not tell.
Then as a flash from some other point of power there came to his mind another thought:
Take it off! Take it off! Fool, take it off! Take off the Ring!

    Det er en specielt mystisk scene som er meget svær at forstå ved første gennemlæsning. Hvis vi starter med at se på den tredje stemme, så er det højst sandsynligt Gandalfs stemme. Det man ikke ved i første gennemlæsning er at Gandalf kommer tilbage, endda stærkere end før. Man kan også fornemme at det er Gandalf på tonen i sætningen: ”Fool, take it off!” De næste stemmer er mere dunkle. Den første ser ud til at være Frodo selv. Den anden stemme er meget tvetydig. Det kunne være Ringen der genkender sin herre (Sauron) og kalder ud til ham. En anden mulighed er at det kunne være Frodos underbevidsthed der adlyder en intern dødsdrift som bliver psykisk forstærket af Ringen. Den anden stemme har derfor den samme tvetydighed som Ringen har hele vejen igennem bogen.
    Der er et gammelt ordsprog der siger: ”Power corrupts. Absolute power corrupts absolutely.” Dette er er god måde at beskrive Ringens ondskab på. Ringen giver magt til den der bærer den, men det har en pris. Til sidst kan den fordærve en så meget at man bliver en Wraith. Denne wraithing-proces er Ringens indflydelse på både ”sjæl” og krop. Tydeligst er det vist ved the ringwraiths, men man kan også se tegn på det i Bilbo, Frodo og især Gollum. De to sidste vil jeg forklare dybere i deres karakteristik senere. (jf. afsnittet om Ringwraiths)

Manifestationer af godhed

The Shire

    The Shire er et idyllisk græslandskab hvor Hobitterne* hører til. Det er et landbrugssamfund som fredeligt lever isoleret fra omverdenen. Det er selve indbegrebet af godhed, hvis man følger Tolkiens tankegang (jf. ”Tolkiens Godhed”). Det viser også at i Tolkiens univers ændrer landskabet sig i forhold til hvem der befolker det, og som en tredje ting viser det faren ved at isolere sig fra omverdenen, idet at Frodo er nødt til at rejse væk fra det for at løse problemet med Ringen. Det sidste punkt stemmer overens med det mannikæiske syn; dvs. man skal kæmpe mod ondskaben, ikke se apatisk og isoleret til.
* Se nærmere om Hobbitter i afsnittet ”Hvad er en Hobbit?”

Tom Bombadil

    Inspirationen til Tom Bombadil kom oprindeligt fra en dukke som Tolkiens børn havde på deres værelse. Han digtede nogle historier om ham, The Adventures of Tom Bombadil, til sine børn og valgte at sætte figuren ind i LotR fordi han havde ”bygget” ham i forvejen. Det kan også ses da han virker som en anomali i historien.
Han er ”et” med naturen. Dette korresponderer igen med Tolkiens syn på godhed. Han har magt over skoven og dens væsner (se I/6/118 om Old Man Willow), men føler ikke at han ejer den. Han
Previous    Next    Home    top