Indledning

    John Ronald Reuel Tolkiens værk The Lord of the Rings er et af de største og mest omfattende bøger i litteraturens historie. En af de mest beundringsværdige kvaliteter er den komplekse orden der er i dens generelle design. Mange har fejlagtigt kaldet den en trilogi hvor det egentlig er en enkelt roman, der er delt op i seks bøger plus appendikser. Grunden til at den oprindeligt, i hhv. 1955 og 1956, blev udgivet i tre bind var en forlags-beslutning baseret på papirpriserne i efterkrigstidens England. Først i 1968 blev bogen udgivet i et enkelt bind. På grund af disse forskellige udgivelser er det ikke hensigtsmæssigt med traditionelle sidehenvisninger, i stedet vil jeg bruge bog (ikke bind) og kapitel numre hvor tekstreferencer er nødvendige; endvidere vil jeg skrive sidenummer fra en et-binds udgave af LotR, da kapitel referencer dog er for brede. Eksempelvis vil (IV/9/705) betyde s. 705, bog fire, kapitel ni ”Shelob’s Lair” i The Two Towers. Jeg mener at denne metode er mere hensigtsmæssig i fald at læseren sidder med en tre-binds udgave af romanen.
    Endvidere vil jeg henvise til kilder med forkortelser. Disse forkortelser står sidst i litteraturlisten.

    Jeg vil finde ud af hvad Tolkiens opfattelse af godhed og ondskab er, og finde manifestationer af dette. Det vil være umuligt at finde alle manifestationer, men jeg har udvalgt de, i mine øjne,  vigtigste for forståelsen af godhed og ondskab.
    I uddraget Bilag 1 fra (VI/3) ”Mount Doom” vil jeg, udfra en analyse og fortolkning, vise kampen mellem det gode og onde, illustreret specielt i Frodo, Gollum og Sam. Jeg vil også drage linjer tilbage i bogen for bl.a. at finde ud af hvordan og hvorfor Ringen bliver ødelagt på den måde den gør.
    Derefter vil jeg diskutere hvad en Hobbit egentlig er, hvordan Tolkien fandt på dem, og til slut vil jeg forsøge at finde frem til hvorfor Tolkien valgte en Hobbit som hovedperson i stedet for eksempelvis et menneske.

Manifestationer af ondskab & godhed

    Jeg har ikke fundet alle manifestationer på ondskab og godhed, da det sagtens kunne fylde en hel bog i sig selv. Jeg har derimod udvalgt de vigtigste og har prøvet at forklare baggrunden for Tolkiens opfattelse af godhed og ondskab.

Godhed og Ondskab

    For at kunne gøre rede for manifestationerne af hhv. godhed og ondskab er jeg nødt til at definere hvad de to egentlig er ifølge Tolkien.

Tolkiens godhed

    Alt hvad der er godt, må være tæt associeret med jorden ifølge Tolkiens synspunkt. Dette bliver illustreret i figurer som Tom Bombadil og Sam, som har en modstandskraft overfor det onde (Ringen).  
Previous    Next    Home    top